Impulsat per AOC

Ajuntament Totes les administracions

AMB EL SUPORT DE:
Situació geogràfica i activitat econòmica


Situació geogràfica

Municipi de la Conca de Barberà, situat a la part nord-occidental de la comarca, al sector meridional dels Comalats, en els primers altiplans meridionals de la plataforma segarrenca. El terme, amb una extensió de 27'48 Km2, és drenat per diversos torrents que aflueixen al riu Corb, el torrent de Forès, el de Seriol, el de Glorieta i el barranc de Belltall.

Travessa el terme la carretera comarcal de Salou a Ponts    C-14 que, després de superar el coll de Belltall, passa pel bell mig d'aquesta població. Comunica la Conca i la Segarra.
 
Per la seva part central, el terme és travessat també per la carretera local que va de la d'Artesa de Segre-Montblanc a Sarral , passant pel coll de Forés. Travessa Passanant i s'ajunta amb la comarcal de Salou a Ponts, prop de Ciutadilla.

El poble, a 714 m. d'altitud, està situat en un petit altiplà a la part septentrional del terme. Compta amb els agregats de Belltall, Glorieta, l'antic terme de la Sala de Comalats, el despoblat dels Vilars i el llogaret de La Pobla de Ferran.

 


Activitat econòmica

 

La població es dedica a l'agricultura. Com que el aigua és escassa, els conreus són de secà. Ocupen un 71'85% del terme, dedicats bàsicament a cereals, blat i ordi. Les terres incultes són ocupades per pasturatges, boscs de pins i alzines i muntanya baixa.

La població, mai gaire nombrosa, tingué la seva màxima demogràfica l'any 1930, amb 1014 habitants. A partir del 1936, sofreix una minva progressiva fins a la década dels anys 80, on les millores realitzades en serveis el municipi, provoca, encara que lentament, un augment continuat de la població. Actualment, malgrat que la població permanent augmenta a poc a poc, (d'un cens de 192 habitants el 1994, s'ha passat a un cens de 217 habitants el 2004, i a 174 el 2009) les cases, que durant anys romanien tancades, han estat arranjades i són habitades com a lloc de segona residència, mantenint en la seva imatge visual aquells trets característics, de les façanes de pedra vista, al que li dona el municipi un caire únic en el sistema urbanitzador.
 
Destacable darrerament la residència permanent i de treball de artistes professionals, amb treballs de ceràmica, escultura i fotografia. També destacable és l'increment de l'activitat de turisme rural, amb dos Hostals-Retaurants, Cal Feliuet a Belltall, i L'Hostalet a la Sala de Comalats, i darrerament la l'obertura de dues cases rurals, Cal Mitjà a Belltall i Ca la Bacardina a Passanant, a més d'una casa rural compartida, Dos Ponts a Passanant, les quals han donat més vida a aquest nuclis de població, i el municipi en general.