Impulsat per AOC

Ajuntament Totes les administracions

AMB EL SUPORT DE:
FESTA DE L'ALL DE BELLTALL

 

L’all es cultiva a Belltall des de fa més de 300 anys ( època del Carlà de Belltall). es troba catalogat a la gastroteca de la Generalitat de Catalunya ( www.gastroteca.cat)

 

L’època de màxim esplendor de l’all va ser els anys 40 i 50 on es produïen  uns 400 forcs ( de 100 alls) amb   una producció 32000 forcs). L’any 1956( el 2 de Febrer i el 20 de febrer )  es van produir unes glaçades que van matar tot els alls sembrats (  fins i to el gra). Per sort hi havia famílies que encara tenien alls per vendre i es va utilitzar aquests alls com a llavor, i això va permetre que no es perdés la “ llavor de l’all de Belltall”. Aquell mateix any es va fer collita dels alls plantats el Febrer.

 

La producció d’alls anar en decadència cap l’època dels anys 60 quan molts pagesos van emigrar a la ciutat . Les causes també les atribueixen alguns a alls que s’importaven de la Xina i que eren més interessants pels grans compradors de  Banyoles.L’ all de Belltall sempre s’ ha venut enforcat i els forcs fets amb sègol. En la seva producció no precisa de que se l’ ensulfati i precisa menys guano que el cereal.

 

L’ any 2009 l’ Associació de veïns ( www.belltall.net) va promoure la “ 1a Festa de l’ all de Belltall” per tal de promocionar-lo i a l’ hora incentivar el seu cultiu. La Festa de l’all es celebra el primer dissabte del mes d’ agost.