Impulsat per AOC

Ajuntament Totes les administracions

AMB EL SUPORT DE:
A les 10.00 h MISSA

  

ESGLÉSIA DE SANT JAUME i SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DE PASSANANT

  

“La nova església de Passanant (1770-1782) la va dibuixar Josep Prat. Part de l’encant de l’església, d’una sola nau, capelles laterals i cúpula al creuer, rau en un magnífic cambril per venerar la imatge de la Mare de Déu com s’havia fet centenàriament. Prat va haver de fer algunes esmenes als seus propis plànols mentre que Ramon Salat, mestre de cases de Santa Coloma de Queralt, aixecaria l’obra contractada per set mil tres-centes lliures.

  

La porta d’accés a l’església de Santa Maria de Passanant serví com un clar referent per dibuixar l’església de Sant Joan Baptista del Catllar. No en va a ambdues hi va treballar Josep Prat. La portalada deriva d’un model d’Il Vignola, patent en les pilastres, en l’ordre compost i en el frontó circular. Al centre del timpà s’esculpí un escut.  La façana, elaborada en pedra, es tanca amb un senzill frontó que inclou un òcul inserit com a respirador.

   

El campanar de la Mare de Déu de Passanant és de formes ben simples. El cos central, com gairebé tots els de l’arxidiòcesi, té vuit costats amb quatre finestrals que allotgen les campanes. Per damunt s’alça una immensa balustrada que actua quasi com a mirador”.

 

* Extracte del llibre HISTÒRIA DE L’ART. Història de la Conca de Barberà.